3ACD5216-499A-4869-BA77-C70CDC9C21A0

یونما:در ده ماه پسین ۱۷۳ خبرنگار در افغانستان مورد خشونت قرار گرفته است

به گزارش آژانس خبری بین المللی فرحت،هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) نگرانی های مدافعان حقوق بشر را پس از ماه اگست سال گذشته زمانی که طالبان در این کشور به قدرت رسید را تاید میکند.

یوناما موارد نقض جدی حقوق بشر را که نیروهای طالبان مرتکب شده اند، از جمله اعدام ها و ناپدید شدن اجباری اعضای سابق نیروهای امنیت ملی افغانستان که ماه ها پس از تسلط طالبان ادامه یافته است، فهرست می کند.

یوناما توضیح می دهد که چگونه “دستگیری و بازداشت خودسرانه روزنامه نگاران، مدافعان حقوق بشر،معترضان تاثیر وحشتناکی بر آزادی رسانه ها و فعالیت های مدنی داشته است.”

این مجموعه‌ای از فرمان‌های طالبان در مورد حقوق زنان که موجب “محدودیت‌های شدید حقوق بشری حتی در زندگی روزمره و عمومی آنها شده است.ًتاکید کرده است.

پاسخ مقامات طالبان قابل پیش بینی بود. آنها موارد زیادی از قتل های فراقانونی و ناپدید شدن های اجباری مستند شده توسط یوناما را نادیده گرفتند و انکار کردند.

یونما طالبان را به عدم پاسخ دهی،که وزارت امر به معروف و نهی از منکر “هرکسی را لت و کوب کرده آسیب رسانده یا کسی را مجبور به انجام کاری کرده است… یا چیزی در مورد آنها به زنان گفته است.” نوع لباس پوشیدن.” محکوم کرده است.

همانطور که یوناما توصیف می کند، زندانیان به طور معمول از غذا و آب به عنوان مجازات محروم شده اند.

مقامات طالبان که برای سال ها شکنجه توسط دولت سابق و نیروهای ایالات متحده را محکوم کردند، به این ادعا که آنها زندانیان را نیز شکنجه کرده اند، از جمله با استفاده از شوک الکتریکی، پاسخی ندادند.

یوناما همچنین خاطرنشان می کند،که در حالی که با پایان یافتن درگیری های مسلحانه تا حد زیادی تلفات غیرنظامیان کاهش یافته است (با حداقل 118443 غیرنظامی کشته و زخمی از زمان آغاز شمارش یوناما در دسامبر 2008)، حملات گروه های مسلح وابسته به دولت اسلامی همچنان تلفات وحشتناکی را به همراه دارد.

یونما تلفات را پس ماه اگست سال گذشته بیش از 700 غیرنظامی کشته و بیش از 1400 نفر دیگر زخمی شده است.

یازده ماه پس از انتقال ناگهانی افغانستان به حکومت طالبان، گزارش یوناما اهمیت حیاتی نظارت مستمر و مستندسازی تضعیف مداوم حقوق در افغانستان را نشان می‌دهد و به عنوان یادآوری مهم بهای سنگینی است که افغان‌ها می‌پردازند.

به‌همین ترتیب یوناما با اشاره به اینکه طالبان پس از به قدرت‌رسیدن حقوق بشر را به‌گونه گسترده نقض کرده‌اند، در گزارش خود نوشته: «از ۱۵ اگست سال ۲۰۲۱ تا ۱۵ جون سال ۲۰۲۲ میلادی ۱۷۳ خبرنگار مورد خشونت قرار گرفته‌اند که از این میان، ۱۶۳ مورد به مقامات طالبان نسبت داده شده است.»

در این گزارش همچنین آمده است: «طالبان در این مدت، ۱۲۲ مورد بازداشت خودسرانه خبرنگاران، ۵۸ مورد بدرفتاری، ۳۳ مورد تهدید و ارعاب و ۱۲ مورد بازداشت بدون ارتباط به کار خبرنگاری را مرتکب شده‌اند.»

این گزارش همچنین خاطرنشان کرده است که در ۱۰ ماه حاکمیت طالبان بر افغانستان، ۶ خبرنگار کشته شده‌اند که ۵ مورد آن به گروه داعش و ۱ مورد آن به افراد ناشناس نسبت داده شده است.

هرچند طالبان بازداشت این خبرنگاران را رد می‌کنند، اما گفته می‌شود که این خبرنگاران منتقد طالبان از سوی استخبارات اداره حاکم بازداشت می‌شوند.

مسولان اداره حاکم در افغانستان تاکنون در مورد گزارش یوناما واکنش نشان نداده است.

احسان الله صدیقی

فرحت نیوز