به گزارش آژانس خبری فرحت،ساعت هشت صبح است. با همکاران بخش ترویج مالداری پروژه ملی باغداری و مالداری وزارت زراعت، به ولسوالی علیآباد ولایت کندز میرویم. همکاران، ما را به خانهی سکینه، یکی از بانوان مالدار قریهی کابلیهای ولسوالی علیآباد راه نمایی میکند. جایی که نزدیک به ۲۰ بانوی مالدار دیگر نیز برای حضور در آموزشهای مالداری گرد هم آمدهاند. موضوع درس این ماه آنان، کنترول «کنه» در حیوانات است.
برای لحظاتی در کنار اشتراککنندهگان این برنامه آموزشی نشستیم، خانمها به دقت به صحبتها و راهنماییهای استاد گوش میدادند، چون آنها «به شدت از وجود کنه در بدن حیواناتشان رنج میبرند».
در این برنامه آموزشی، خانمی به نام سکینه نیز حضور دارد که این برنامهی آموزشی، در منزل او برگزار شده است. شوهر سکینه معلول است و چهار فرزند دختر و پسر دارند. بیشتر از پنج سال است که تمام مصارف خانواده به دوش سکینه است. او برای دریافت لقمهنانی حلال از کار در مزرعه شروع کرده و حالا موفق به خریداری دو گاو شیری شده است.
سکینه میگوید که برنامههای ترویج مالداری بر زندهگی اش اثرات مثبت گذاشته است.
او در سال گذشته، شامل یکی از گروپهای مالداری پروژهی ملی باغداری و مالداری وزارت زراعت در کندز شد و از این طریق آموزشهای مرتبط را فراگرفت. آموزشهایی چون اصلاح طویله، مراعات کردن حفظالصحه حیوانی و طریقههای نگهداری درست حیوانات شیرده وهمچنان آشنایی او با وسایل شیردوشی و مواد خوراکی حیوانی نیز پیدا کرد.
سکینه میگوید حالا در پهلوی این که مشغول گاوداری است و محصولات گاوداریاش را در بازارچهی قریهشان میفروشد، یک مرکز پروسس ترشیباب و مربا نیز ساخته است.
سکینه که از خواندن و نوشتن بیبهره است، حالا با درآمد روزمرهاش مخارج تحصیل فرزندانش را که تحصیل میکنند، تأمین میکند. او حالا برای فرزندانش هم مادر است و هم با تمویل نیازهای آنان، نقش پدر را ایفا میکند.
او میگوید پروژهای که توانسته در خودکفاسازی زنان از نظر اقتصادی تا اندازههای زیادی کمک کند، پروژه ملی باغداری و مالداری وزارت زراعت بوده است.
او که حالا روزانه به گونهی میانه به صورت خالص در حدود ۷۰۰ افغانی از فروش لبنیات و پروسس آچار و مربا درآمد دارد، به الگوی خوبی برای دیگر زنان منطقهی خود بدل شده است.
سکینه از محدود خانمهای کندزی است که با کنار زدن مشکلات، به «ادامهی زندهگی باسعادت» باورمند است
شاکر راسخ فرحت نیوز – کابل